tisdag 8 februari 2011

En februaridag och funderingar runt ögon

Hej!!
I natt blåste det så det skallrade i huset fast det var inte någon längre stund.. Jag hoppades att isen skulle försvinna på havet och det gjorde den.. fast inte riktigt. I viken framför huset ligger den kvar.. och det är precis där jag vill att det ska försvinna. Jag har mycket stor respekt för farliga isar och vågar och vill inte släppa någon hund lös på udden så länge det finns risk för olyckor på isen..


Här ser man isflaken som fortfarande pressar in sig i viken..


Men barmark det är det efter de senaste dagarnas regn.. Det uppskattar i alla fall jag!! Trots att det är sportlov nästa vecka och det enligt tradition ska vara snö och pulkabacke som gäller då..


Vår goding Ida i eftermiddagssolen..

Med den här rasen, field spaniel, så är det en rekommendation att avelsdjuren bör ögonlysas inom ett år innan de används i avel. Inget krav från SKK för registrering av valpar alltså. Detta för att inga allvarligare ögonsjukdomar funnits i rasen.. Så önskar förstås rasklubben att även hundar som inte ska ha valpar, någon gång under livet kommer att ögonlysas - för kännedom om hälsoläget. Det man vet har man koll på.. Alltid bra att veta om det "ploppar upp" något som man inte tidgare visste.

Det är inte vanligt att ögonlysa äldre fieldar.. Så plötsligt händer det.. en tio år gammal hanhund som använts i avel får en allvarlig diagos på sina ögon. Ägaren hade gått till veterinären med hunden så fort hon märkte att han såg sämre.. Då hade hunden ögonlysts flera gånger med UA, godkända ögon, under sitt liv!!

Man kan konstatera att det inte är lätt detta med diagnoser och ögon på hundar.. När diagnoser kan debutera så sent som vid nio/tio års ålder kan man ju inte som djurägare idag veta att det ska komma på de yngre djur man har när de en gång blir åldringar. En annan sak som jag också tänker på är att det inte i en hel population av hundar bara kan finnas EN enda som har detta. ALLA fieldar i Sverige är släkt med varandra mer eller mindre så ingen bör slå sig för bröstet och påstå ett dennes hundar är bättre än resten.
Så tycker jag!

Vad kan man göra? Kanske ta sig en fundrare på vilka fieldar som man har som har en gammal ögonlysning.. Kanske till och med gå iväg och ögonlysa sina gamlingar - för: det vi vet har vi koll på.
Jag har varit och ögonlyst Frosty som nyligen fyllt tio år och hoppas även så fort som möjligt få iväg Fanny, Maxfield Pocahontas till ögonlysning, även hon tio år fyllda. Ingen vet ju hur länge de gamla hundarna finns kvar i livet så det känns skönt att få den kontrollen gjord. För kännedom och ökad förståelse för hur
våra hundars hälsa är. Resultatet på Frosty då? Hon har ua ögon även denna gång. Något annat trodde jag inte heller - för hon är inte den som missar att fånga en godbit som kastas till henne.. :-)

Lite tråkigt läsning för de flesta kanske.. men i en uppfödares huvud finns även allvarliga tankar.. ;-)

Må väl!!
Madelene


4 kommentarer:

Marie-Anne sa...

Klokt tänkt tycker jag!
Hoppas isen försvinner snart så du inte behöver vara orolig för hundarna. Ha det gott i vårsolen!

Kennel Zelzany sa...

Kloka ord i denna djungel med ögonåkommor. Härliga bilder på ljuvliga Ida.

Marie-Louise D sa...

Viktiga frågor och det är jättebra att försöka få iväg så många som möjligt för ögonlysning. Detta gäller ju inom många raser bla "mina" raser flat och golden. Goldenklubben sponsrar alla som lyser sina hundar som är äldre än 7 år med summan som överskrider 300 kr. För något år sedan hade man ett "ögon år" då man lade ännu mera fokus på ögon och ordnade så hundar över 5 år ( tror jag) vid ett speciellt tillfälle fick ögonlysas utan kostnad. En idé kanske för att få flera att lysa sina älsklingar. Eller att kanske ordna möjlighet för ögonlysning vid ex fieldspecialen?

Lisbet sa...

Var försiktig med isen. För två veckor sedan for min kompis 5 mån minibullterier under isen. Det går så fort när olyckan är frame, hemskt var det. Kloka ord om ögonåkommor, håller med dig.