söndag 16 september 2012

Behöver hundar täcken?

Hej!
Har skrivit ihop mina funderingar runt hundtäcken!
Behöver hundar täcke? Se mitt svar..
Det finns säkert olika svar på den frågan beroende på vem du frågar och beroende på var man bor förstås och naturligtvis vilken hundras man har. Sverige är ett avlångt land med skiftande klimat. I Göteborgsområdet där jag bor är det vanligt med regniga, blöta samt blåsiga perioder där den råa kylan biter ”ända in i märgen”.  Att som hundförare klä sig lagom varmt med skydd mot regn och blåst blir då ett måste för att kunna njuta av hundpromenader och utevistelser.

 Det finns en uppsjö av kläder att köpa till hundar som är mer eller mindre fantasifulla. Det är inte om sådana kreationer jag vill skriva utan om helt vanliga hundtäcken som används för att skydda hunden mot väder, vind och att bli blöt eller nedkyld.  Hundar i Sverige lever inomhus större delen av dygnet och det kan därför bli ganska stora temperatur skillnader för hunden att anpassa sig till. Från torr och varm inomhusvärme på kanske 22 grader till vinterkyla utomhus, eller till råkallt höstregn som piskar mot kroppen, kan det skilja åtskilliga grader.

Det finns tillfällen i livet som en hund är extra känslig och i större behov av skydd som exempelvis ett täcke kan ge.  Dessa perioder är, när valpen är helt liten, när hunden är sjuk samt när hunden börjar bli lite eller mycket till åren kommen.

- En liten valp är inte lika rörlig som en vuxen och blir snabbt nedkyld om det blåser och regnar på den. Valpen har inte heller hunnit vänja sig vid att vara ute längre stunder och fryser snabbare. En nedkyld valp blir lättare mottaglig för andra infektioner. Var rädd om valpen och skydda den mot blåst och nedkylning.  Det gör man genom att helt enkelt inte vara ute längre stunder och ta in den så fort hunden verkar påverkad av vädret. När Ida var liten hade vi en liten hundtröja till henne under ett litet täcke, hennes första vinter blev lång med snö och täcket upplevde vi kom väl till pass.. Det hittade vi på rea i hundbutiken. Inte vill man lägga en massa pengar på sådant som hunden växer ur på några veckor.

- En sjuk hund kan rent allmänt sett ha svårt för att hålla sig varm eftersom kroppen är inriktad på hälsan. Hundens energi går åt till flera saker och att hålla värme kan ha lägre prioritet – vilket kan medföra att hunden lättare blir nedkyld och får ett än mer utsatt läge hälsomässigt. Men ett skyddande täcke hjälper en sådan hund att må bättre.  Det finns till och med täcken som anses ha medicinskt fördelaktiga egenskaper!  Ett sådant täcke är BackOnTracks täcket som till och med var förbjudet att använda vid hundtävlingar, eftersom SKK ansåg att det gav fördelar på samma sätt som doping eftersom det sades öka hundens blodcirkulation.. Det är dock fritt fram att använda det täcket numera.
- Den lite äldre hunden, från kanske runt nio års ålder och uppåt beroende på allmäntillståndet. Det är inte alla hundägare som tänker på att hunden så sakta blir äldre och får förändrade behov. Som observerar att den äldre hunden också kan få lite sämre fart på blodcirkulationen och att den därmed blivit mer frusen. Den äldre hunden kan vara lite mindre aktiv än yngre utomhus och blir på grund av det inte lika uppvärmd av sin rörelse. Ett täcke är då ett skönt och bra skydd för hunden och får den att må väl och hänga med längre på ålderns höst.

Dessutom tycker jag att varje hund behöver ha åtminstone ett täcke, gärna två. Jag tänker på hur praktiskt det är med ett regntäcke att ta på under koppelpromenaden i november när regnet piskar, kanske på saltade och smutsiga gator. Att då komma hem med en hund som är torr och varm på kroppen och dessutom ren under sitt täcke är inte så dumt. Då har man bara tassar och ben samt lite på magen att handdukstorka.

Om hunden sitter i bilen kanske vid ett kurstillfälle på hundklubben – då blir bilen ganska så fort utkyld. Då kan ett enkelt fleecetäcke vara bra att ha. De behöver inte kosta så mycket och håller hunden varm och go.  Ett fleectäcke kan eventuellt användas tillsammans med ett regntäcke utanpå så blir det varmare de dagar man är på oväderspromenad.

Om man föredrar att ha ett tjockt vintertäcke till sin hund så finns det massor att välja på även här. Ett tips är att välja ett täcke som har en skyddande del framtill ner mot bringa mellan frambenen och upp mot magen då det ger mer skydd, till skillnad mot täcken som påminner om hästtäcke som saknar detta.

Personligen använder jag inte täcke när hundarna har möjlighet att springa fritt. Då håller de värmen på ett bra sätt av sin egen rörelse. Det är ju också ganska så säkert att om någon av dem har ett täcke på sig och springer lös så kan man ge sig den på att just då passar hunden på och ta sig ett dopp med täcke och allt!! Det är inte så skönt efteråt.. Så utan täcke vid fri lek ute i naturen – det är vårt tips. När hunden arbetar med exempelvis jakt och agility med flera rörliga aktiviteter så behöver hunden inte heller ha täck. Täcket skulle kanske till och med skulle vara ett hinder för arbetet vid de tillfällena och aktiviteten håller ändå hunden varm.

EFTER en aktivitet utomhus där hunden jobbat, så som agility, jakt, spårning etc. är det däremot bra att lägga på ett skyddande och värmande täcke innan man kommer hem och in i go inomhusvärme, allt för att skydda hunden och öka välbefinnandet.  
Hundar blir inte särskilt varma under vanliga koppelpromenader – är vädret dåligt – så kan ett täcke vara bra att ha.

Var rädd om dig och din hund!

Madelene Ryberg
kennel Maxfield


Bilder.. såklart vill vi ha lite bilder idag med!!
Ritza i sitt fina fleecetäcke sytt av hennes uppfödare Lisa Winder
 
Ida och Ritza
Man kan ofta hitta ganska billiga hundtäcken i hästaffärer. Idas kommer ifrån Hööks.
Ida och Ritza i regntäcken
Tjocka vintertäcken i olika utförande. Ritzas har längre halskrage. Bägge ska också stå emot regn..
 
Ah.. vad trist att bli fotograferad!! Roligare att busa!!
Ritza med tuggben.. Täcket passar nu.. så risken är väl rätt överhängande att det kommer att bli för litet i slutet på vintern. Ritza kommer att växa lite till.
 
BackOnTrack täcket, här på Frosty - är också ett varmt vintertäcke.
Frosty igen
Världens goaste Ida!!!
Maxfield Ida Sofia
Hej då!!
Madelene


4 kommentarer:

Whippeten Nota sa...

Bra inlägg om täcken! =)

Lillian www.sognafaret.no sa...

Ja absolutt om de skal være i ro om vinteren, eller høsten med både vind og regn. Når de er små og når de er gamle... Konklusjon: Enig med deg ;)

Lev idag sa...

Klart att en whippet måste ha täcke under den kalla vinterperioden! Ett mycket fint sådant tycker jag Ritza har fått!

Lena & tussarna sa...

Bra skrivet!
Vi som har kläder på våra finska lapphundar gör att en del ser rött innan dom ens behagar fråga varför!!!
Våra killar som nu är 9 och 10 år och båda har ont, den ena i ländryggen och den andra har artros!
Både veterinär och sjukgymnast har sagt åt oss att sätta på ett täcke när det blåser och är kallt...
Så det gör vi :-))
Sen har vi precis som du olika täcken för olika ändamål.