måndag 18 april 2016

Finns det fieldvalpar?

Hej!!

Det är många som hör av sig gällande field spanielvalpar! det är glädjande att det finns ett genuint intresse där ute för denna lite ovanliga ras. För oss som redan delar livet med dessa ljuvliga hundar – som man gärna skaffar sig mer än en av – så upplever vi att det är en stor och sällsynt förmån att få lära känna dessa hundar. Kärlek!

Det är en liten ras – i och med det så finns det speciella områden som är svårare att arbeta med än andra. Det jag tänker på då är avel. Att hitta avelsdjur som passar bra tillsammans och som samtidigt tillför rasen något för framtiden – det är en mycket stor utmaning för dagens uppfödare när antalet individer att välja bland är högst begränsat. Samtidigt är det väldigt roligt att planera för valpar, att väga för- och nackdelar emot varandra gällande tilltänkta föräldradjur, att prata med hanhundsägare - och inte minst, när man till slut fastnar för en viss hanhund och får "JA" från dennes ägare!! Glädje!

 I onsdags åkte jag ner till Halmstad för att hämta vår fodertik SE U(CH) Maxfield Jennica "Doris". Det var dags att förnya hennes ögonlysning och då var tid bokad på djursjukhuset i Slöinge som ligger en bit norr om Halmstad.
 Eftersom Doris också löper - så passade vi på att ta ett blodprov - ett progesterontest!
Slöinge har ingen egen analys men erbjöd mig att själv skjutsa blodprovet in till Halmstad där en analysfirma fanns Sagt och gjort - så fick det bli. Blodprovet lämnades i Halmstad och sedan var det bara att invänta provsvar via sms.
 Oorganiserat foto - ingen lyssnar på mig - tydligen väldigt intressant med allt som händer utanför djursjukhuset i Slöinge.
Efter ett par timmar så kom sms som bekräftade att Doris nu har en progesteron nivå på 16,5 - alltså borde det vara optimalt att para henne med början på fredag.
Jag har ofta hört att Slöinge djursjukhus är billiga i sin prissättning och nog tycker jag att det ÄR billigt med en kostnad på 937 kr för ögonlysning OCH blodprov!!
Jag vet att blodprovet skulle kostat över 900 på Västra Djursjukhuset och något mer på Blå Stjärnan i Göteborg..

Hemma på Rörö - så ställde jag Doris på trimbordet.
 Ska man på date - så får man vara fin!! :)

På fredagen var det dags.. jag packade in Doris i bilen och så bar det av till hennes tilltänkte hane. En resa på drygt 22 mil enkel väg. Tycke uppstod mellan de två men vi bestämde att hanen skulle resa med mig hem så att hundarna skulle få god tid på sig att träffas och att hitta rätt tillfälle för lyckad parning.

 De har jobbat på några gånger om dagen - helgen som gick.
 Vem är han då?? Jo fantastiskt trevlige och stilige hanen
SE U(U)CH Sandscape Highland Light "Isaac"!! Doris i bakgrunden..
Han bär sin ålder med stil!! Killen fyller 11 år till sommaren.
 Doris finner sig väl tillrätta i soffan - och i vårt hundgäng! Det är fantastiskt att se hur anpassningsbara hundar är!
 Släpp in mig!!
Det är ett pusslande i huset när man har mer än en hund.. Denna helg slog vi definitivt rekord på den fronten! Med valpkullen inräknad hade vi totalt 16 hundar!
Två hanar (Isaac och Fabio) tre löptikar (Doris, Juni och Lilja).. och övriga.. Pust!!
Men med lite god vilja och flera händer - så funkade det väldigt bra! Samt att inga hundar ställde till med bråk. Det är inte dåligt! 


 Isaac är en import från USA - därav den kuperade svansen - då det faktiskt än i idag är tillåtet att kupera svansar där.
 Fin pojke!!
 Isaac har godkända B höfter och inga ärftliga ögonsjukdomar
 Isaac har blivit pappa till en del kullar tidigare i Norden. Det är dock inte så många barn som gått vidare i avel - vilket är synd. Det beror troligen på att är det ju vanligast att valpar säljs till sällskap och då blir de inte avelsdjur.
Nellie och Doris!! 

 Doris



 Precis som sin mamma Ida så gillar Doris att kramas!!

 Doris är på många sätt väldigt lik sin goa mamma Ida! Go och glad och tillitsfull!

 SE U(U)CH Maxfield Jennica "Doris"
 Doris har godkända höfter B och ögon UA.
Vi är så glada och stolta över att den här kombinationen har blivit möjlig.
Stort tack till Isaacs matte Lena Wihlstrand

I kombinationen mellan Doris och Isaac blir inavelsgraden 0,0%


Så till frågan i rubriken..

Finns det några fieldvalpar??

Jag önskar att jag kunde svara ett "ja" på den frågan.. Men i vårt fall så har Doris och Isaac inte fått till det man kallar en "riktig" parning - det vill säga med en "hängning".. när hanen och tiken fastnar under en tid med varandra. Dock har de parat sig ett flertal gånger - vilket kan resutera i valpar! Men chansen är betydligt lägre såklart.
Vi kommer därför att göra ett ultraljud på Doris om en månad - för att se om parningarna varit lyckade eller inte. Då först finns ett svar på frågan.

Om avel med field spaniel..

Det finns stöd för oss uppfödare och för dig som vill veta mer om avel. Information finns på Fieldklubbens hemsida och förstås även hos Svenska kennelklubben

Svenska Field spaniel klubben har i dokumentet ”rasspecifik avelsstrategi RAS för field spaniel” (RAS som enligt SKK ska finnas för samtliga raser) talat om olika områden som är viktiga vid avelsurvalet. Ett sådant är förstås hälsan. Det är viktigt att enbart använda hanar och tikar som är friska till att bli föräldrar till nästa generation. På field spaniels kollas generellt sett höftleder i första hand men även ögonen – och dessa resultat är officiella och finns att ta del av på Svenska kennelklubbens sidor.  Ett annat viktigt område, enligt dokumentet, är att hålla inavelsgraden på en låg nivå.
Vad innebär en låg inavelsgrad? Att man väljer avelsdjur som är så obesläktade som möjligt till att bli föräldrar till nästa generation. Detta för att på sikt – bredda avelsbasen – alltså det antal individer som står till buds i aveln i framtiden.
I många generationer har hunduppfödare globalt sett använt sig av knep för att nå snabba framgångar med sin avel. Att använda inavel i olika varianter har gett typlika hundar med önskat utseende. Men genbortfallet som detta medför – har gett och ger konsekvenser framtiden. Det som uppfödare gjorde förr – skördar vi resultaten av idag. En sådan konsekvens är att det inom fieldrasen finns vissa svårigheter inom reproduktionen. Det är inte ovanligt att tikar går tomma efter parning och/eller det finns hanar som inte är intresserade av att para. 

Det är därför som Field spanielklubben lyfter detta som en viktig faktor vid dagens avelsarbete – att vi inte ska gå i samma riktning som gårdagens uppfödare utan istället arbeta för framtiden genom att avla mot målet – låg inavelsgrad för rasens och framtidens skull. 

På Svenska kennelklubbens sida ”Avelsdata” finns ett enkelt verktyg för oss uppfödare och andra intresserade där vi kan få hjälp att beräkna tilltänkta valpars eventuella inavelsgrad. Att det blir en viss inavelsgrad är i stort sett oundvikligt – särskilt på så små raser som field spaniel. Men som riktlinje har SKK satt upp en gräns på max 6,25 % inavelsgrad – om man gör en ”provparning” på sidan Avelsdata och kommer upp i en högre inavelsgrad en så – då visar det sig en varningstriangel för att uppmärksamma användaren på att man överskrider gränsvärdet. 

(Whippet har ett ännu bättre internationellt instrument som heter ”Whippetarchives” där man kan beräkna inavelsgrader upp till tio generationer på tilltänkta valpar!) vilket jag tycker är imponerande! Mycket användbart och intressant.

Det var en lite kort sammanfattning - så som jag uppfattar den information som finns att tillgå.

Ha en bra dag!!

Madelene

2 kommentarer:

Helene Hansson sa...

Tack, det var intressant att veta!

Annika Petersson sa...

Intressant och viktigt skrivet om avel. Lycka till med att det ska bli valpar.Annika P