måndag 27 november 2023

Din field spaniel är betydelsefull!

Om field spanieln

Maxfield Evita My Flowering Hyacinth "Irma"

Field spanieln är en ovanlig ras på vår jord. Att få äga en field spaniel är få förunnat! Då vill jag förmedla till dig som är intresserad av rasen eller nyligen har köpt en valp, att vi som föder upp rasen månar om att den också ska finnas till i framtiden!
Därför vill Field spanielklubben att alla hundar, både hanar och tikar ska höftledsröntgas när de fyllt ett år. När din hund höftledsröntgats så får du som ägare information om din egen hunds hälsa avseende lederna. Det ger dig kunskap om hur din hund kan motioneras och om hur den bör utfodras. Samtidigt ger det klubben viktig information om vad just dessa avelsdjur nedärver nu och hur man med den infon bör planera för framtiden.

Visste du att varje hanvalp kan vara intressant för framtida avel? Detta är ytterligare ett skäl till att genomföra de av klubben rekommenderade hälsotesterna. Det finns alldeles för få field hanar och kanske är just din hane som behövs för att bli pappa till en framtida kull. Han kan vara den bästa representanten för rasen i sin kull och därmed den bästa att föra sina gener och anlag vidare till nästa generation. Att din hane är viktig innebär samtidigt att vi starkt avråder ifrån att kastrera! Har du funderingar runt kastrering av din hund - rådgör med din hunds uppfödare. Det är ytterst sällan det är motiverat att kastrera en fieldhane då de generellt sett är easy going hundar. Om medicinska skäl till kastrering skulle komma senare så kan man fundera runt detta tillsammans med sin uppfödare.
Windmill Whispers Two Winsomes "Zelda" Madelene Ryberg Kennel Maxfield

Inga kommentarer: